Sjåførmangelen er reell
Moss Transportforum (MTF) lanserer ny satsing på lærlinger for å møte bransjens utfordringer
Nå tar Moss Transportforum et viktig første skritt mot å adressere transportbransjens voksende sjåførmangel gjennom lanseringen av et nytt, ambisiøst lærlingprogram. Som et selskap med røtter tilbake til 1930-tallet tar vi ansvar for bransjens fremtid ved å investere i neste generasjon sjåfører.
Et voksende problem
Mens transportvolumene i Norge fortsetter å vokse hvert år, krymper sjåførstanden, en motsetning som truer hele bransjens lønnsomhet og vekstpotensial. Med en gjennomsnittsalder på 47 år blant dagens yrkessjåfører og under 5% under 25 år, står vi overfor et generasjonsskifte vi ikke er forberedt på. En tredjedel er over 55 og nettobehovet for nye sjåfører vil være 2500 årlig fram mot 2030.
VG3 Yrkessjåfør opplever imidlertid stadig nedgang i antall søkere: Tallet for 2025-26 endte på 421. Transportnæringen risikerer nå å bli bransjens egen flaskehals.
Dette er ikke en fremtidig bekymring – det er en nåtidig realitet. Ifølge en fersk rapport fra International Road Transport Union (IRU) mangler EU, Norge og Storbritannia allerede over 233 000 lastebilsjåfører, og dette tallet er ventet å stige til 745 000 innen 2028 om vi ikke handler nå (kilde: Lastebil.no). Det sier seg selv: Vi må tenke langsiktig og handle smart.
En utfordring vi ikke kan ignorere
Transportbransjen kan ikke stå passiv og vente på at noen andre løser rekrutteringskrisen. Vi må selv være en del av løsningen. Det betyr å investere i mennesker, kompetanse og utdanningsløp. Det holder ikke å lete etter folk, vi må utvikle dem selv.
Sjåførmangelen er ikke bare transportbransjens problem – konsekvensene treffer kundene direkte og påvirker hele næringslivet. Med færre tilgjengelige sjåfører opplever våre kunder:
* Lengre leveringstider og redusert forutsigbarhet
* Økte kostnader når transportkapasiteten blir en knapphetsfaktor
* Mindre fleksibilitet ved hasteordrer og spesialtransport
* Risiko for produksjonsstans ved just-in-time leveranser
“Vi ser allerede at enkelte kunder må planlegge leveranser uker i forveien der de tidligere kunne bestille på kort varsel,” forteller daglig leder i MTF, Jens Aardalsbakke. “For bedrifter som er avhengige av presise og punktlige leveranser, kan sjåførmangelen true hele forretningsmodellen.”
Moss Transportforums tilnærming
I MTF har vi valgt å møte utfordringen med et strukturert og målrettet lærlingprogram. Det handler ikke bare om å gi unge en vei inn i arbeidslivet, det handler om å sikre vår egen og bransjens fremtid.
“For oss, er lærlingprogrammet ikke veldedighet. “Det er investering i fremtidig verdiskaping,” sier Jens Aardalsbakke. “Ikke bare utdanner vi sjåfører, vi bygger fremtidige kolleger, samarbeidspartnere og ambassadører for faget.”
Mentor/lærling-situasjon
Type: Bilde av en fadder som gir opplæring til en ung lærling Hensikt: Vise den personlige relasjonen i opplæringsprosessen
Veien til et vellykket lærlingprogram starter med grundig planlegging. MTFs tilnærming er å først kartlegge både dagens og morgendagens kompetansebehov, for så å utforme et strukturert opplæringsløp med tett oppfølging. Programmet bygger på mangeårige erfaring, men representerer også noe nytt – en systematisk tilnærming til kompetansebygging i en bransje som tradisjonelt har lært gjennom praksis.
Programmet tilbyr:
- Full læretid med mulighet for fagbrev.
- Opplæring med egen fadder.
- Bred erfaring innen ulike transporttyper.
- Karrieremuligheter – helt fram til å bli selvstendig bileier med støtte fra MTF.
Eget selskap
MTF har startet et nytt selskap dedikert til formålet, leaset egen lastebil og egen fadder med lang erfaring både som kjøreskolelærer og lastebilsjåfør: “Transportsentralen AS”. Hensikten er å samle rekruttering og opplæring på ett sted. Der prioriteres tett samarbeid med Opplæringskontoret, yrkesfaglinjene, kjøreskoler, fagskoler og NAV. Transportsentralen skal holde seg faglig oppdatert med løpende kursing og ulike fagsamlinger.
Transportsentralen AS skal også være en startplattform for de som ønsker å bli selvstendige lastebileiere, og som ønsker hjelp og veiledning til selskapsetablering, finansiering og drift.
Mål
Portrettbilde: Jens Aardalsbakke
Type: Profesjonelt portrett i kontormiljø/ved MTFs lokaler Hensikt: Etablere autoritet og lederskap
“Vi har klare mål for satsingen”, fortsetter Jens: “Programmet er i oppstartsfasen, men innen tre år skal vi ha utdannet minst 20 lærlinger, og målet er at 16 av disse fortsetter i MTF eller hos våre samarbeidspartnere. “Vi vil dele våre erfaringer, både utfordringer og suksesser, med bransjen underveis.”
MTF er klare på at bransjen må samarbeide for å nå høye mål, og vil gjerne knytte kontakt med andre transportbedrifter for å utveksle erfaring. Det er også interessant med samarbeid om å engasjere lærlinger og å tiltrekke seg ungdom tidlig, for eksempel ved utplasseringer fra videregående skoler. “Det krever tilrettelegging og imøtekommenhet ute på skolene, og sjåfører som ønsker ungdom velkommen inn i bilen sin”, avslutter Jens Aardalsbakke.
Menneskene bak resultatene
En nøkkel til at dette fungerer, er folkene som bidrar i opplæringen. En av dem er Anne Johansen, en erfaren sjåfør og dedikert lærlingfadder ved MTF, og er et viktig ansikt utad for faget.
Portrettbilde: Anne Johansen
Type: Profesjonelt portrett i arbeidssituasjon, gjerne ved/i lastebil Hensikt: Humanisere innholdet og skape troverdighet
“Jeg husker selv hvor overveldende det var i starten da jeg skulle lære å kjøre lastebil. Nå prøver jeg å være den støtten jeg selv skulle hatt,” sier Anne. “Den personlige relasjonen mellom fadder og lærling er med på å bygge trygghet, mestring og lojalitet – og det gir resultater: Mange av våre lærlinger velger å bli hos oss i mange år”.
Tradisjon og modernitet i samspill
MTFs lastebilflåte Type: Profesjonelt foto av flere MTF-lastebiler Hensikt: Vise selskapets størrelse og profesjonalitet
MTF ble etablert tidlig på 1930-tallet, da som Transportsentralen Moss A/L. I dag er vi en moderne totalleverandør av transport-, lager- og spedisjonstjenester. Vi kombinerer snart 100 års erfaring med fremtidsrettet drift og teknologi:
- Ca. 150 biler i egen flåte.
- Halvparten brukes i asfalt- og anleggstransport.
- 15 000 kvm lagerplass, både innendørs og utendørs.
- Gode digitale løsninger for sporing og logistikk.
- Sterk økonomi og kontinuerlig fornyelse av bilparken.
Det gir oss mulighet til å investere i mennesker, og til å ta ansvar for kompetanseutvikling på bransjenivå.
Et eksempel til etterfølgelse?
Vi vet at mange aktører i transportbransjen kjenner på de samme utfordringene som vi gjør. Derfor håper vi at vårt arbeid kan være til inspirasjon. Skal vi sikre kapasitet, kvalitet og bærekraft i fremtiden, må vi starte nå. Vi må drive rekruttering, opplæring og utvikling.
Transportbransjen er ikke bare maskiner og materiell. Den er mennesker. Og det starter med å gi unge en reell vei inn – og støtte dem på veien ut.
Vil du vite mer om hvordan vi jobber med lærlinger og kompetanseutvikling? Eller ønsker du å sparre om løsninger for din egen bedrift? Ta kontakt!
📍 Vålerveien 157, 1599 Moss
📞 414 51 241 / 69 24 11 30